kawa arabica czy robusta

Kawa to podawany zwykle na gorąco napój sporządzany z palonych i zmielonych pestek wydobytych z owoców kawowca. Stanowi źródło kofeiny i jest jedną z najpopularniejszych używek na świecie. Smak i aromat kawy uzależniony jest od jej gatunku, sposobu obróbki ziaren, a także metody parzenia.

Najpopularniejsze gatunki kaw

W celu uzyskania wyjątkowego aromatu oraz wyrazistego smaku należy zwrócić uwagę na gatunek ziaren. Na świecie największą popularnością cieszy się kawa arabica i robusta. Mniej popularne gatunki takie jak liberica czy arabusta stanowią zaledwie 1-2% światowych upraw. Arabica uznawana za najbardziej szlachetny gatunek uprawiana jest w pasie pomiędzy Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Najbardziej znane kraje z produkcji tej kawy to Brazylia, Kolumbia, Salwador, Meksyk, Kenia, Etiopia, Indie, Gwatemala oraz Indonezja. Wyróżnia się około 120 różnych odmian i szczepów arabiki uprawianych na górskich płaskowyżach, a także zboczach gór i wulkanów, najczęściej na dużych wysokościach. Drugim popularnym gatunkiem kawy jest robusta. Jest zdecydowanie łatwiejsza w uprawie od arabiki, bardziej odporna na choroby, szkodniki oraz temperaturę. Jej największym producentem jest Wietnam. Plantacje kawy znaleźć można również w innych krajach strefy tropikalnej. Charakterystyczną cechą robusty jest jej mocny, wyrazisty smak oraz gorzkawy posmak z wyczuwalną drzewną nutą. Chociaż kawa arabica i robusta znacząco różnią się miedzy sobą, to właśnie te dwa gatunki są najchętniej wybierane przez kawoszy na całym świecie. Przeczytaj również: Kawa Arabika i Robusta – poznaj różnice.

Wybór odpowiedniej metody parzenia

Żeby uzyskać napój o wyjątkowym smaku i aromacie należy zwrócić uwagę na sposób parzenia kawy. Obecnie najbardziej popularne są automatyczne ekspresy ciśnieniowe, które samodzielnie mielą i przygotowują napar. W sprzedaży dostępne są również ekspresy kolbowe oraz kapsułkowe. Ich ogromną zaletą jest łatwość obsługi. Jakość napoju jest zazwyczaj adekwatna do ceny urządzenia. Oznacza to, że w celu uzyskania dobrej kawy konieczne jest zaopatrzenie się w ekspres z wyższej półki. Osoby, które nie dysponują odpowiednimi środkami, mogą przygotować ulubiony napój za pomocą kawiarki. Jest to niewielkie urządzenie, które pozwala uzyskać mocne i aromatyczne espresso. Wielu zwolenników ma również prasa francuska. Kawa arabica i robusta przygotowana za pomocą tego urządzenia charakteryzuje się wyrazistym smakiem, całkowicie odmiennym od tego, który uzyskuje się, stosując inne metody parzenia. Korzystanie z prasy francuskiej jest dosyć czasochłonne, a na proces naparzania trzeba poświęcić około 10 minut. Osoby, które nie chcą tak długo czekać, mogą zdecydować się na parzenie kawy w dripperze. Jest to niewielki dzbanek rozszerzający się ku dołowi. W jego górnej części umieszcza się papierowy filtr, do którego wsypuje się zmieloną kawę. Po zalaniu kawy wrzątkiem napar stopniowo spływa do dzbanka w postaci smacznego, aromatycznego napoju. Ze względu na różne preferencje dotyczące smaku i aromatu nie da się stwierdzić, która metoda parzenia kawy jest najlepsza. Dlatego też miłośnikom tej używki zaleca się eksperymentowanie z różnymi technikami i urządzeniami.