Otyłość, cukrzyca, nowotwory uznawane to choroby cywilizacyjne, które z każdym rokiem dotykają coraz więcej osób. Za ich rozwój odpowiedzialny jest niezdrowy tryb życia. Przewlekły stres, jedzenie w biegu, korzystanie z fast-foodów, picie słodzonych napojów to podstawowe czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia wymienionych chorób. Aby ich uniknąć, warto wprowadzić zdrową i lekkostrawną dietę.

Przygotowywanie zdrowych posiłków

Sposób odżywiania ma niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Znaczenie ma zarówno rodzaj spożywanych produktów, ich ilość, jak i częstotliwość jedzenia oraz metody obróbki produktów żywnościowych. Osobom, które pragną zadbać o swoje zdrowie, zalecana jest dieta standardowa lekkostrawna, która pozwala dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, nie nadwyrężając przy tym przewodu pokarmowego. Jej podstawę stanowią produkty żywnościowe, takie jak warzywa i owoce, chude mięsa i wędliny, przetwory mleczne, a także oleje roślinne podawane na zimno. Ważny jest także odpowiedni dobór technik kulinarnych. Zaleca się przyrządzanie posiłków metodą gotowania w wodzie, na parze oraz pieczenie w folii, rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym bez dodawania tłuszczu. Należy unikać smażenia potraw na tłuszczu zwierzęcym lub roślinnym, a także spożywania ciężkostrawnych posiłków obciążających układ pokarmowy i powodujących bóle brzucha lub wzdęcia. Dieta pudełkowa standard powinna być oparta na młodych i delikatnych warzywach oraz dojrzałych owocach, które zawierają duże ilości witamin i mikroelementów oraz błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit.

Nowoczesny sposób na zdrowie odżywianie

Przygotowywanie posiłków zgodnie z powyższymi zasadami wymaga wiedzy oraz czasu. Osoby, które są aktywne zawodowo lub wychowują dzieci, zwykle nie mogą pozwolić sobie na wielogodzinne przesiadywanie w kuchni, co sprawia, że po pewnym czasie rezygnują z diety, wracając do starych i niezdrowych nawyków żywieniowych. Rozwiązaniem tego problemu może być catering dietetyczny, nazywany również dietą pudełkową. Klient wybiera plan żywieniowy, dokonuje opłaty, a profesjonalni kucharze przygotowują zdrowe, smaczne i gotowe do spożycia posiłki, które każdego dnia są dostarczane pod wskazany adres. Najlepsze firmy świadczące tego rodzaju usługi korzystają z metody sous vide polegającej na wolnym gotowaniu w próżni. Dzięki tej technice potrawy są wyjątkowo smaczne, lekkostrawne oraz bogate w witaminy i mikroelementy. Ogromną zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność przygotowywanych potraw oraz dostępność wielu planów żywieniowych. Do dyspozycji klientów jest dieta lekkostrawna przeznaczona dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się, chorujących na cukrzycę, a także dla wegetarian i wegan. To sprawia, że każdy może w łatwy sposób dobrać potrawy dostosowane do własnych potrzeb. Korzystanie z cateringu dietetycznego znacząco ułatwia prowadzenie zdrowego trybu życia. Czas oszczędzony na gotowanie można przeznaczyć na rozrywkę, zabawy z dziećmi lub aktywność fizyczną.