kobieta wybierająca odzież firmową

W Stapol.pl możesz wypożyczyć gotowe letnie kombinezony męskie i damskie , a także zamówić ich uszycie w firmowym stylu. Produkcja zlokalizowana jest północnej części Polski. Wysokiej jakości materiały i dodatki, profesjonalne krawiectwo – kwestia zamówienia munduru damskiego i męskiego dla Twojej firmy zostanie rozwiązana w najlepszy możliwy sposób!

Firmy prowadzące działalność związaną z żywnością zobowiązane są do przestrzegania wymogów bezpieczeństwa żywności na każdym etapie cyklu produkcyjnego i handlowego oraz do stosowania standardów HACCP. Pokrótce wyjaśnimy, co to jest, dlaczego jest potrzebna i jakie są wymagania dotyczące odzieży roboczej HACCP.

Istota i cel odzieży HACCP

Do niedawna system kontroli stanu sanitarnego zakładów spożywczych w Polsce był bardzo słaby. Kontrole przeprowadzano raz na trzy lata i po wcześniejszym zgłoszeniu. Nieprzestrzeganie norm higieny i bezpieczeństwa prowadziło do zatruć i braku zaufania konsumentów.

Opracowanie i wdrożenie systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jest obowiązkowe od kilku lat. System ten nakazuje organizacjom zaangażowanym w produkcję (wytwarzanie), przechowywanie, transport (przewóz), sprzedaż lub usuwanie produktów spożywczych opracowanie i przestrzeganie własnego zestawu środków służących do organizacji i kontroli całego cyklu produkcyjnego w celu zapewnienia zgodności z listą międzynarodowych norm bezpieczeństwa produktów. Celem systemu jest więc ochrona procesów produkcyjnych przed zagrożeniami biologicznymi, chemicznymi, fizycznymi i innymi zanieczyszczeniami, a także zapobieganie, eliminacja lub znaczne ograniczenie ryzyka niebezpiecznego spożycia żywności.

Dlatego do przedsiębiorstw zobowiązanych do wdrożenia odzieży HACCP należą:

  • Punkty gastronomiczne publiczne (bufety, snack bary, kawiarnie, restauracje, stołówki organizacji itp.);
  • Producenci żywności;
  • Producenci rolni;
  • Sklepy spożywcze;
  • Firmy transportowe (przewozy produktów spożywczych).

Do każdego rodzaju firmy potrzebna jest oczywiście własna lista dokumentów, z uwzględnieniem Przepisów Sanitarnych dla branży.

Kombinezony i odzież ochronna HACCP

  • Pracownicy pracujący lub wchodzący do obszarów przetwarzania produktów muszą nosić odzież ochronną. Mundur ten musi być zaprojektowany specjalnie do tego celu, musi być czysty i wolny od śladów zużycia (dziury, zadrapania);
  • Ta odzież nie powinna być używana do żadnych innych celów;
  • Odzież robocza nie może mieć guzików, zamki i guziki są dozwolone. Nie powinno być żadnych zewnętrznych kieszeni powyżej talii;
  • Kombinezon powinien być dostatecznie zapięty, włosy, brody i wąsy zakryte, aby nie dostały się do produktu;
  • Rękawice muszą być czyste i nienaruszone;
  • Buty do użytku w pomieszczeniach przemysłowych muszą być całkowicie zamknięte i wykonane z materiałów niechłonnych;
  • Środki ochrony osobistej (jeśli są wymagane) muszą być zaprojektowane tak, aby zapobiegać zanieczyszczeniu produktu i być utrzymywane w sposób higieniczny.

Doświadczenia z użytkowania systemu wskazują na poprawę jakości i bezpieczeństwa produktów firm przestrzegających zasad HACCP, a także wzrost ich konkurencyjności i wizerunku. Stapol.pl zajmuje się profesjonalnym szyciem i wynajmem odzieży roboczej dla przemysłu spożywczego zgodnie ze wszystkimi określonymi normami.